Categorii Blog

Categorii Blog

Ce trebuie să știi despre schimbarea uleiului la mașină

In : Articole Pe: Comentariu: 0 Hit: 2884

 Funcționarea corespunzătoare a mașinii depinde, printre altele, de utilizarea lichidelor și lubrifianților pentru piesele mecanice care o compun. Unul dintre cele mai importante este uleiul de motor, care reduce frecarea în timpul funcționării mașinii, protejând-o împotriva uzurii premature și a temperaturilor ridicate.

Funcționarea corespunzătoare a mașinii depinde, printre altele, de utilizarea lichidelor și lubrifianților pentru piesele mecanice care o compun. Unul dintre cele mai importante este uleiul de motor, care reduce frecarea în timpul funcționării mașinii, protejând-o împotriva uzurii premature și a temperaturilor ridicate.

De parcă nu ar fi suficient, acest lubrifiant mărește puterea motorului și reduce consumul de combustibil dacă este la niveluri optime. Cu toate acestea, ca orice element auto, acest compus nu durează pentru totdeauna, așa că trebuie verificat și schimbat din când în când.

Dacă este timpul să înlocuiești uleiul la mașină, dar nu știi cum să procedezi, echipa Eqp.ro îți spune tot ce trebuie să știi despre schimbarea uleiului mașinii tale.

Cât de des trebuie schimbat uleiul la mașină

Potrivit specialiștilor în mecanică auto, schimbarea uleiului ar trebui făcută la fiecare 15 mii de kilometri sau 12 luni în condiții normale de utilizare. Dar dacă conduci mai agresiv, este important să schimbi uleiul la fiecare 7 mii de kilometri sau șase luni.

Unele acțiuni care afectează durata de viață utilă a uleiului de motor sunt:

·      ​​condusul doar pe distanțe scurte de mai puțin de un kilometru;

·       circulația pe drumuri accidentate, prăfuite, neasfaltate sau aglomerate;

·       condusul frecvent în pantă;

·       folosirea mașinii ca vehicul de remorcare;

·       condusul cu o viteză mai mare de 170 km/h sau la ralanti mult timp.

Pentru ca motorul mașinii să nu sufere o uzură prematură, cel mai bine este să verifici nivelul uleiului lunar sau la fiecare mie de kilometri. În acest fel, vei descoperi dacă există scurgeri sau dacă lubrifiantul este încă în stare bună. Dacă ai îndoieli cu privire la momentul ideal pentru schimbarea uleiului, consultă manualul de utilizare al mașinii tale.

Semne care indică necesitatea schimbării uleiului la mașină

Pe lângă timp și kilometraj, există și alte semne care îți pot spune dacă este timpul să schimbi uleiul, cum ar fi culoarea fluidului, zgomotele motorului și luminile de la bord.

Specialiștii în mecanică auto afirmă că nuanța uleiului bun este similară cu cea a mierii, așa că, dacă uleiul pare prea închis la culoare, este timpul să-l înlocuiești. Pe de altă parte, lipsa de lubrifiere va face ca motorul să devină zgomotos atunci când rulează. În aceste cazuri, schimbarea uleiului trebuie efectuată cât mai curând posibil pentru a nu deteriora niciun element mecanic. Sau, acordă atenție becului de la bordul mașinii. Dacă este aprins, înseamnă că nivelul lichidului tău nu este potrivit pentru nevoile motorului tău.

Ce tipuri de ulei de motor există

Dacă deja știi sigur că trebuie să schimbi uleiul la mașină, următorul pas este să alegi cel mai bun lubrifiant pentru motorul său. Pentru a face acest lucru, trebuie să știi ce tipuri de ulei sunt pe piață.

Potrivit SAE (Societatea Inginerilor de Autovehicule) uleiurile de motor se împart în monograde și multigrade. Primele au un singur nivel de vâscozitate la o anumită temperatură, motiv pentru care sunt ideale pentru mașinile de competiție și mașinile industriale.

Dimpotrivă, uleiurile multigrad își schimbă gradul de vâscozitate în funcție de temperatura la care funcționează. Datorită acestei caracteristici, este cel mai folosit tip de ulei pe mașinile de astăzi. Cu toate acestea, există o altă clasificare pentru acești lubrifianți: minerali și sintetici. Prima varianta se obține din distilarea petrolului, sunt mai ieftine dar durează mai puțin. La rândul lor, uleiurile sintetice trec printr-un proces chimic care le modifică proprietățile și le face mai stabile, îmbunătățindu-le atât durata, cât și nivelul de protecție pentru motor.

Există și uleiuri semisintetice care combină calitățile ambelor tipuri de lubrifianți și uleiuri pentru kilometraj mare, dacă mașina ta are mai mult de 120 de mii de kilometri parcurși.

Verifică manualul de utilizare al mașinii tale pentru a afla care opțiune este potrivită pentru motorul său. Dacă nu alegi uleiul potrivit, există riscul ca vehiculul să folosească mai mult combustibil decât este cazul.

Ce ai nevoie pentru a face un schimb de ulei

Dacă vrei să faci singur schimbul de uleiul pe lângă ulei nou conform specificațiilor producătorului și filtru de ulei nou, ai nevoie de câteva scule de mână precum:

·      Tava de recuperare a uleiului

·       Un recipient de plastic

·       cheie pentru filtru de ulei

·       Pâlnie

·       Cârpă curată

·       Ochelari de protecție

·       Mănuși etc.

Dacă nu ai toate sculele necesare, poți alege ce ai nevoie din magazinul nostru online. Punem la dispoziția clienților noștri o gamă variată de scule și echipamente ateliere auto necesare atât mecanicilor profesioniști, cât și amatori.

De asemenea, le oferim posibilitatea să-și organizeze corespunzător atelierul întrucât le punem la dispoziție o gamă variată de dulapuri de scule

Acestea fiind zise, îți dorim spor la cumpărături și la schimbat uleiul la mașină!

Comentarii

Lasă un comentariu