Cum să-ți încarci bateria de la mașină cu ajutorul încărcătorului pentru baterie
Deplasările scurte frecvente, cu opriri și porniri constante, determină bateria mașinii să funcționeze intensiv, mai ales în timpul iernii când încălzirea, farurile, geamurile și ștergătoarele de parbriz vor fi în funcțiune de cele mai multe ori.
Deplasările scurte frecvente, cu opriri și porniri constante, determină bateria mașinii să funcționeze intensiv, mai ales în timpul iernii când încălzirea, farurile, geamurile și ștergătoarele de parbriz vor fi aprinse de cele mai multe ori.
În cele din urmă, deoarece din baterie se consumă mai mult curent decât poate returna alternatorul, bateria nu va avea suficientă putere pentru a porni motorul.
O baterie în această stare este considerată descărcată. Și poate fi evitat acest lucru dacă dispui de un încărcător baterie care face parte dintre acele echipamente ateliere auto relativ ieftine, dar necesare oricărui șofer. Acesta folosește curent pentru încărcarea bateriei prin utilizarea cablurilor pozitive și negative, care trebuie atașate la bornele corespunzătoare.
În cele ce urmează, îți vom spune cum să-ți încarci bateria la mașină pentru a funcționa corect.
Cum să-ți încarci bateria mașinii
Bateria medie a mașinii are o capacitate de 48 de amperi pe oră (cantitate de curent pe care o poate furniza o sursă într-o oră), ceea ce înseamnă că, atunci când este complet încărcată, furnizează 1 amper pentru 48 de ore, 2 amperi pentru 24 de ore, 8 amperi pentru 6 ore etc.
Un încărcător încarcă în medie aproximativ 2 amperi, deci este nevoie de 24 de ore pentru a furniza cei 48 de amperi necesari pentru a încărca complet o baterie. Cu toate acestea, există o gamă largă de încărcătoare cu valori de încărcare diferite, de la 2 la 10 amperi. Cu cât este mai mare puterea de încărcare, cu atât mai repede se va încărca o baterie descărcată. Și reține că încărcarea rapidă nu este recomandată, deoarece poate îndoi plăcile bateriei.
Sarcina impusă bateriei poate fi măsurată cu ajutorul cantității de curent utilizate de diferite componente electrice: farurile folosesc 8 până la 10 amperi. În teorie, o baterie complet încărcată, fără a folosi curentul alternatorului, ar trebui să mențină pornit contactul timp de aproximativ 10 minute, sau farurile timp de 8 ore. Pe măsură ce o baterie se descarcă, luminile se sting treptat și în cele din urmă se sting complet.
Există și alte cauze care îți pot deteriora bateria, în afară de călătoriile scurte și vremea de iarnă. Defecțiunile sunt frecvente la mașinile echipate cu dinam în loc de alternator, deoarece acesta din urmă produce mai multă energie electrică și se încarcă mai bine la turații mici ale motorului.
Soluția în toate aceste cazuri este să folosești frecvent un hidrometru pentru a vedea cât curent a mai rămas în baterie și să folosești un încărcător pentru a-i îmbunătăți capacitatea atunci când este necesar.
Conectarea încărcătorului
Verifică întotdeauna nivelul electrolitului înainte de a conecta bateria la încărcător. Și curăță polii dacă este necesar.
Dacă există un punct de alimentare la îndemână, bateria poate fi lăsată în mașină, atâta timp cât rata de încărcare este de numai 3 până la 4 amperi. Cu toate acestea, dacă mașina dispune de alternator, deconectează în prealabil bornele bateriei. În caz contrar, unele alternatoare, de obicei mai vechi, se pot deteriora.
Dacă sunt montate capace separate pentru celule, îndepărtează-le pentru a îmbunătăți ventilația. Lasă unul pus, cu excepția cazului în care rata de încărcare este mare. Prinde cablul pozitiv (+) de la încărcător, de obicei roșu, la polul pozitiv al bateriei. Prinde cablul negativ (-), de obicei negru, la borna negativă.
Conectează încărcătorul și pornește-l. Indicatorul luminos (ampermetrul) va indica faptul că bateria se încarcă. Indicatorul va afișa inițial o rată de încărcare mare, dar va scădea treptat pe măsură ce bateria se încarcă.
În etapa finală, celulele bateriei tale fac bule și eliberează gaz. Dacă vreuna dintre ele începe să elibereze gaz înaintea celorlalte, sau o face mai tare, este posibil ca bateria să fie deteriorată și să fie nevoie să o duci la un specialist să o verifice.
Deconectează încărcătorul
După încărcare, scoate încărcătorul din priză înainte de a scoate cleștii. În caz contrar, cleștii pot genera scântei atunci când sunt scoase și aprinde gazul care se degajă în timpul încărcării.
Asigură-te că niciun circuit electric nu funcționează atunci când reconectezi bateria, poate apărea o scânteie când înlocuiești a doua bornă, ceea ce poate face ca gazul din interiorul acestei componente să reacționeze.
Poate părea un proces complex, dar dacă înveți cum să folosești încărcătorul pentru baterie, poți evita problemele pe viitor.
De asemenea, pentru a achiziționa un încărcător de cea mai bună calitate îți recomandăm să intri în magazinul nostru online Eqp.ro. Spor la cumpărături!
Comentarii
Lasă un comentariu