Cum schimbi bateria la mașină
Dacă vrei să economisești banii pe care i-ai da dacă ți-ai duce mașina la mecanic, îți spunem noi cum să-ți schimbi singur bateria la mașină.
Dacă vrei să economisești banii pe care i-ai da dacă ți-ai duce mașina la mecanic, îți spunem noi cum să-ți schimbi singur bateria la mașină.
De ce trebuie să schimbi bateria la mașină
Dacă bateria nu funcționează, mașina nu pornește. Nu credem că sunt necesare mai multe motive pentru a explica de ce trebuie schimbată. De fapt, fără baterie, nu ai ce face cu mașina.
Scule necesare pentru schimbarea bateriei la mașină
· Scule de mână, mai exact o cheie fixă de 10 mm pentru desfacerea bornelor și una tubulară pentru a desface șurubul care fixează placa de susținere de la baza bateriei.
· Mănuși din latex: bateriile conțin acid care poate deteriora pielea, așa că protecția mâinilor ar trebui să fie adecvată.
Cum schimbi bateria mașinii în 10 pași
1. Când este necesară schimbarea bateriei
Dacă mașina nu pornește nu înseamnă întotdeauna că bateria trebuie schimbată. Ar putea fi pentru că bornele sunt ruginite, pentru că ai lăsat luminile sau alte echipamente electrice aprinse sau pentru că alternatorul nu funcționează. Verifică toate aceste elemente și, în cazul în care constați că niciunul nu este cauza defecțiunii, atunci va trebui să scoți bateria și să o schimbi. De asemenea, și dacă observi că bateria este lovită, crăpată sau zgâriată, ar trebui să o schimbi.
2. Află ce tip de baterie are mașina
Pentru a o schimba, trebuie să cumperi o baterie nouă similară sau una care poate înlocui bateria actuală.
3. Oprește motorul
Pentru a schimba bateria, oprește mașina cu cel puțin 10 minute înainte.
4. Localizează bateria
Deschide capota și caută o cutie dreptunghiulară cu două fire, unul roșu și unul negru.
5. Deconectează bateria
Pentru a deconecta bateria trebuie să identifici cele două borne, una cu simbolul „+” care are un cablu roșu și una cu simbolul „-” care are un cablu negru. Decupleaz-o pe cea negativă și, odată ce este complet deconectată, treci la cea pozitivă. Nu deconecta niciodată borna pozitivă mai întâi, deoarece dacă faci acest lucru atingând orice parte metalică a mașinii cu cheia, se va produce un scurtcircuit.
6. Scoate bateria
Folosește din nou cheia și desfă toate elementele de fixare, șuruburi și cleme de pe baterie, astfel încât să o poți scoate. Scoate-o cu grijă deoarece poate cântări între 30 și 60 de kilograme. Cere ajutor dacă este necesar. Nu așeza bateria pe o parte sau cu susul în jos. Trebuie să o scoți și să o menții în poziția inițială tot timpul, deoarece pot curge lichide foarte toxice și chiar să te arzi dacă o răstorni.
7. Curăţă tăvița şi bornele
Înainte de a introduce noua baterie de mașină, curăță tăvița bateriei și bornele cu apă sau cu un degresant.
8. Introdu și conectează noua baterie
Ia noua baterie și introdu-o în tăviță. Pentru a conecta bornele trebuie să urmezi ordinea inversă a pasului 5. Conectează mai întâi borna pozitivă indicată cu „+” și apoi borna negativă indicată cu „-”.Nu uita să înșurubezi și să fixezi toate elementele de fixare, șuruburile și clemele pe care le-ai scos la pasul 6, astfel încât bateria să fie așezată complet în tăviță.
9. Pornește mașina și verifică aparatele electrice
Închide capota, pornește mașina și asigură-te că bateria și toate aparatele electrice funcționează normal. Amintește-ți că, dacă mașina nu dispune de un dispozitiv de păstrare a memoriei, va trebui să reconfigurezi radioul și alte dispozitive.
10. Reciclează bateria mașinii
Bateria nu trebuie aruncată nicăieri, deoarece este foarte toxică și foarte inflamabilă. Există ateliere auto care preiau bateriile vechi și le reciclează.
Cât de des trebuie schimbată bateria
Bateriile au o durată medie de viață de aproximativ 4 ani, dar va trebui schimbată mai devreme dacă s-a uzat mai mult decât este necesar. Unele dintre cazurile în care ar trebui să o schimbi mai repede sunt următoarele:
· Bateria e inactivă de o perioadă lungă de timp: se va descărca ireversibil dacă motorul nu a fost pornit de mult timp.
· Utilizare excesivă: pornirile multe sau greutatea mare din mașină în timpul călătoriei necesită utilizarea excesivă a bateriei, ceea ce îi scurtează durata de viață.
· Schimbări de temperatură: în fața schimbărilor mari de temperatură, bateriile tind să deterioreze mai repede.
· Alternator stricat: dacă se strică alternatorul trebuie neapărat schimbată bateria.
Pe scurt, Echipa Eqp.ro îți recomandă să o schimbi când constați că s-a uzat, suferă de unele din aceste 4 probleme sau când împlinește 4 ani de viață. De asemenea, îți recomandăm să intri în magazinul nostru online unde poți găsi o gamă variată de echipamente ateliere auto care te pot ajuta să rezolvi cu ușurință diverse probleme la mașină.
Totodată, îți punem la dispoziție diverse dulapuri de scule potrivite atât pentru mecanicii auto profesioniști, cât și pentru cei amatori.
Comentarii
Lasă un comentariu