Categorii Blog

Categorii Blog

Sfaturi despre cum trebuie schimbată cureaua de distribuție

In : Articole Pe: Comentariu: 0 Hit: 7774

Schimbarea curelei de distribuție trebuie făcută de fiecare dată în mod corect, deoarece este o piesă fundamentală a sistemului de transmisie al vehiculului.

Schimbarea curelei de distribuție trebuie făcută de fiecare dată în mod corect, deoarece este o piesă fundamentală a sistemului de transmisie al vehiculului.

Ce este cureaua de distribuție

Cureaua de distribuție este una dintre cele mai folosite piese ale sistemelor de transmisie, și totodată una dintre cele care pot cauza multe probleme mașinilor dacă nu i se acordă atenția corespunzătoare sau nu este bine întreținută. Este important să ții cont de acest lucru, deoarece o curea ruptă poate provoca deteriorarea altor piese ale sistemului de transmisie (supape, pinioane, arbore cotit etc.), ceea ce ar putea duce la înlocuirea întregului motor.

Care este funcția sa

Funcția principală a curelei de distribuție este de a sincroniza arborele cu came și arborele cotit, adică de a controla deschiderea și închiderea supapelor în conformitate cu admisia și evacuarea cilindrilor. Cu toate acestea, cureaua de distribuție poate antrena și alte componente ale vehiculului, cum ar fi pompa de apă.

Întreținerea curelei de distribuție

Spre deosebire de lanțurile de distribuție, curelele sunt mai ușoare și mai puțin costisitoare, dar, pe de altă parte, durata lor de viață este mai limitată.

Cureaua de distribuție este o piesă de uzura care trebuie verificată și schimbată periodică urmând întotdeauna indicațiile din cartea tehnică. Fiecare producător prevede o perioadă specifică de înlocuire în funcție de modelul de motor și tipul vehiculului. În mod normal, se recomandă schimbarea curelei de distribuție între 70.000 și 130.000 km, sau între cinci și șase ani, deoarece curelele sunt din cauciuc iar odată cu trecerea timpului acest material se deteriorează. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că marile progrese în dezvoltarea de noi materiale contribuie la creșterea acestor timpi de înlocuire.

În plus, trebuie remarcat faptul că deteriorarea și necesitatea schimbării curelei de distribuție depind și de utilizarea care a fost dată vehiculului. De exemplu, conducerea regulată prin zone în care este foarte frig sau foarte cald, fie unde este multă umiditate, precum și utilizarea continuă a vehiculului în medii urbane, ar putea implica o reducere cu 20 sau 30% a duratei de viață utilă a curelei.

Întreținerea de bază a curelei constă în a verifica prezența unor eventuale fisuri, rupturi sau urme de uzură pe aceasta. Pe de altă parte, este esențial să te asiguri că tensiunea sa este adecvată și să verifici dacă întinzătoarele și diferitele angrenaje și rulmenți sunt în stare optimă de funcționare.

Atunci când cureaua de distribuție trebuie schimbată, este necesară și schimbarea rulmenților întinzătorului și a pompei de apă.

Cum se schimbă cureaua de distribuție

Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a schimba cureaua de distribuție:

·       Deconectează bateria.

·       Ridică vehiculul și scoate roata corespunzătoare (care este indicată în fișa tehnică) pentru a avea acces la motor și la cureaua în sine. Pentru asta îți recomandăm să folosești un elevator auto de cea mai bună calitate. În magazinul nostru online vei găsi o gamă variată de elevatoare auto de înaltă calitate. Poți alege unul cu 2 sau cu 4 coloane, în funcție de nevoile tale.

·       Scoate, dacă este necesar, cureaua de accesorii și apărătoarele de distribuție.

·       Accesul la cureaua de distribuție poate diferi în funcție de modelul vehiculului, așa că poate fi necesară îndepărtarea curelei de accesorii.

·       Pentru a avea acces la locurile de sincronizare a rolelor suport este necesară și îndepărtarea protecțiilor de distribuție.

·       Blochează scripetele care sprijină motorul conform specificațiilor din fișa tehnică. Acest pas poate necesita o cheie specială.

·       Rotește motorul cu șurubul arborelui cotit până când ajunge în poziția de aliniere. În acest moment, trebuie marcată poziția scripetelor în raport cu motorul și cureaua pentru a asigura sincronizarea corectă odată ce noua centură este instalată.

·       Slăbește rolele de tensionare și scoate cureaua de distribuție.

·       Odată scoasă cureaua, trebuie să îndepărtezi rolele pentru a înlocui pompa de apă. Acesta este momentul să schimbi, dacă este necesar, dispozitivele de pretensionare, angrenaje și rulmenți. În mod normal, piesele pe care producătorul îți recomandă să le schimbi se vând împreună într-un „kit de distribuție”. Se recomandă și înlocuirea garniturii arborelui cotit sau, cel puțin, verificarea sa. În ambele cazuri, se recomandă curățarea adecvată a zonei cu un detergent pe bază de solvenți care nu lasă reziduuri.

·       Transferă semnele de pe centura veche pe cureaua nouă și instaleaz-o, folosind semnele făcute anterior.

·       Ulterior trebuie reglată tensiunea rolei, rotit motorul de mai multe ori cu șurubul arborelui cotit și verificat modul de aliniere a curelei.

·       Reinstalează apărătoarele dacă ai fost nevoit să le scoți.

·       Reconectează bateria.

·       Golește lichidul de răcire din pompa de apă.

·       Pornește mașina și accelerează de mai multe ori pentru a verifica dacă operațiunea a avut succes, acordând o atenție deosebită sunetului motorului. Dacă cureaua este prea strânsă, va produce un șuierat la accelerare și la ralanti. În schimb, dacă este largă, va vibra și vei percepe un fel de bâzâit la decelerare.

·       Pune la loc roata demontată.

Acestea fiind zise, îți recomandăm să intri pe Eqp.ro, unde vei găsi toate echipamentele de care ai nevoie pentru schimbarea curelei de distribuție.

Comentarii

Lasă un comentariu