Categorii Blog

Categorii Blog

Sfaturi privind schimbarea ambreiajului la mașină

In : Articole Pe: Comentariu: 0 Hit: 9432

Ambreiajul este una dintre piesele esențiale ale mașinii și dacă nu funcționează poate împiedica schimbarea vitezei. Rar se strică, deoarece este o piesă care de obicei rezistă bine în timp, dar dacă conduci mult prin oraș sau dacă mașina ta are un volant cu masă dublă, este mai mult decât posibil ca ambreiajul să se strice într-o zi.

Ambreiajul este una dintre piesele esențiale ale mașinii și dacă nu funcționează poate împiedica schimbarea vitezei. Rar se strică, deoarece este o piesă care de obicei rezistă bine în timp, dar dacă conduci mult prin oraș sau dacă mașina ta are un volant cu masă dublă, este mai mult decât posibil ca ambreiajul să se strice într-o zi.

Schimbarea este o operațiune complicată și trebuie făcută doar de mecanici profesioniști. Dacă ești pasionat de mecanică auto, cu răbdare și urmând sfaturile pe care echipa Eqp.ro ți le va da, ai putea schimba ambreiajul mașinii singur fără să apelezi la ajutorul unui mecanic profesionist.

Ce este volantul cu masă dublă și ce legătură are cu ambreiajul

O parte strâns legată de ambreiaj este volanta cu masă dublă, de fapt, este locul în care se stă. Funcția sa, pe lângă acumularea inerției, este aceea de a absorbi vibrațiile, care sunt produse prin arderea în cilindru, astfel încât acestea să nu treacă în cutia de viteze.

Dacă această piesă se strică, aproape sigur va trebui să schimbi ambreiajul, pentru că pentru a avea acces la volan trebuie să o scoți și, de asemenea, și cutia de viteze. De fapt, schimbarea acestei piese este de obicei la fel de costisitoare ca cea a întregului ambreiaj, deoarece prețul volantului cu masă dublă este mare.

Echipamente necesare

·      Mănuși: pentru a evita pătarea sau deteriorarea mâinilor.

·      Cric hidraulic: pentru a ridica mașina și a efectua schimbarea ambreiajului.

·      Coloane de susținere: pentru a menține mașina ridicată și pentru a o putea manipula cu ușurință.

·      Cutie de scule: cheie transversală, clichet, cheie torx, șurubelnițe și cheie dinamometrică.

·      Hârtie abrazivă: pentru curățarea volantului motorului.

·      Centrator ambreiaj: în cazul în care kitul de ambreiaj nu îl include.

Cum schimbi ambreiajul mașinii în 9 pași

 

1. Ridică mașina

Ridici mașina cu cricul hidraulic și folosești coloanele de sprijin pentru a o menține stabilă. De asemenea, pentru ridicarea mașinii o foarte bună idee e folosirea unui elevator auto. Dacă încă nu ți-ai dotat atelierul cu un elevator, poți alege unul din gama variată de elevatoare auto din magazinul nostru online.

 2. Scoți roata din față stângă și deconectezi bateria

Scoți roata din față cu cheia transversală și tragi de ea după ce ai slăbit fiecare șurub. Pentru a deconecta bateria, trebuie doar să scoți borna negativă (culoare neagră) și apoi cea pozitivă ( culoare roșie), niciodată invers. La unele modele este, de asemenea, necesară și scoaterea bateriei pentru a câștiga spațiu de manevră.

3. Dezasamblează toate piesele conectate la ambreiaj

Pentru a avea acces la ambreiaj, trebuie să scoți (în această ordine) controlul de la cutia de viteze, controlul de la ambreiaj, demarorul, transmisia și senzorii cutiei de viteze. Cea mai dificilă parte dintre toate este cutia de viteze, deoarece cântărește aproape 30 de kilograme iar pentru a o scoate este posibil să ai nevoie de ajutorul altcuiva.

 În plus, este indicat să folosești neapărat un cric hidraulic sau un elevator pentru ridica mașina. Amintește-ți că trebuie să scoți toate conexiunile de la cutia de viteză și de la restul elementelor. De asemenea, trebuie să reții cum să le prinzi la loc ulterior.

4. Scoate placa de ambreiaj și discul

Ar trebui să ai în față placa de ambreiaj, care are 6 șuruburi pe care trebuie să le scoți. Odată șuruburile scoase, vei putea trage placa în sus și vei putea scoate și discul.

 5. Curăţă volantul

Volanul va fi plin de rugină, așa că va trebui să-l cureți cu șmirghel fin. Fă-o cu mare atenție, pentru că dacă îl strici va trebui să cumperi un volant nou care, așa cum am menționat, nu este tocmai ieftin.

6. Montează noul disc de ambreiaj

Kitul de ambreiaj ar trebui să conțină și un centrator de ambreiaj pentru a se potrivi celui nou. În cazul în care nu ai unul, va trebui să cumperi unul pentru a putea schimba ambreiajul. Introdu noul disc cu centratorul, pune placa și fixeaz-o în poziție. Odată centrat, strânge din nou toate șuruburile și scoate centratorul.

7. Introdu noul rulment

Când scoți cutia de viteze trebuie să scoți rulmentul, așa că acum trebuie doar să pui rulmentul nou în locul în care era cel vechi.

8. Pune toate piesele înapoi în ordine inversă

Îți amintești tot ce ai dezasamblat la pasul 3? Acum este timpul să-l reasamblezi piesele în ordine inversă, care este după cum urmează: senzori cutie de viteze, transmisie, demaror, controlul de la ambreiaj și cutia de viteze.

9. Pornește motorul și testează ambreiajul

Odată montate toate piesele, pornește motorul și testează ambreiajul. În repaus ar trebui să fie la înălțimea pedalei de frână, iar mișcarea să fie normală. Dacă totul merge bine, pune roata înapoi.

Acestea fiind zise, mai trebuie să știi că specialiștii recomandă schimbarea ambreiajului la 200.000 de kilometri făcuți. Totul depinde însă de tipul de mașină și de cum o utilizezi.

 

Comentarii

Lasă un comentariu